Hersteloperaties: in gesprek over herstel
BART SNELS, inspecteur-generaal, Inspectie belastingen, toeslagen en douane: Vandaag presenteren wij ons rapport dat gaat over de drie hersteloperaties, onder verantwoordelijkheid van het ministerie van Financiën. We hebben met ongeveer 100 burgers gesproken die betrokken zijn bij deze hersteloperaties en met 100 medewerkers. We hebben vooral ook gekeken naar: wat waren de verwachtingen van mensen en wat kon de overheid hen bieden?
Het belangrijkste wat we gezien hebben, is dat mensen in de hersteloperaties bij het ministerie van Financiën, dat gaat over de kinderopvangtoeslagenaffaire, box 3 en FSV, dat in de volksmond 'de zwarte lijsten' is gaan heten, dat die mensen vragen om echte erkenning wat hen is aangedaan door de overheid. De overheid heeft daarop gereageerd met wetten, regels en procedures en dat is niet wat mensen nodig hebben.
De belangrijkste les hiervoor, voor de overheid en voor de politiek is om voordat je begint met een hersteloperatie eerst eens goed te luisteren naar wat mensen is overkomen. Wat is hen aangedaan? Welke schade hebben ze gekregen? En welke hulp hebben ze nodig om hun leven weer op de rit te krijgen? Dat betekent dat er enige geduld nodig is en er echte gesprekken nodig zijn met mensen die het slachtoffer zijn geworden van de overheid.
Het is ook van belang om na te denken: wat kunnen we nu nog doen in die lopende hersteloperaties? En eigenlijk het allerbelangrijkste wat wij zien, is dat de mensen die het meest ernstig gedupeerd zijn, en dat zien we vooral bij de kinderopvangtoeslag en bij FSV, dat de mensen die de grootste schade hebben ondervonden eigenlijk nog steeds staan te wachten op herstel. Bij hen loopt de schade op. En dat is echt een morele en politieke opdracht: zorg ervoor dat de meest ernstig gedupeerden als eerste geholpen worden.