Zo brengen we douane-risico’s in kaart

We duiken de komende tijd in de processen en systemen van de Douane. We zijn namelijk benieuwd of hier risico’s in zitten waardoor mensen en bedrijven bijvoorbeeld op enig moment in de knel komen. Hiervoor vragen wij mensen die contact hebben gehad met de Douane, bv. vanwege een controle van hun bagage op de luchthaven of omdat ze invoerrechten moesten betalen, om deze ervaringen met ons te delen.

Oproep: ervaring met douane?

In ons werkprogramma 2022 hebben we aangekondigd aandacht te besteden aan mogelijke risico’s of knelpunten in de werkzaamheden van de Douane. Om hier een goed beeld van te krijgen, hebben we eerst meer inzicht nodig in de momenten waarop mensen in contact komen met de Douane. En hoe het contact wordt ervaren. We doen daarom via verschillende kanalen een oproep aan iedereen (burgers en bedrijven) die hier iets over kwijt willen. Graag komen we met deze mensen in contact.

Douanecontrole reisbagage
Controle reisbagage

Startpunt voor douaneonderzoek

De ervaringen die mensen met ons delen geven ons meer inzicht in de kwetsbaarheden van de uitvoering van douanetaken. En we hebben deze informatie nodig om te bepalen wat we wel of niet onder de loep nemen tijdens ons onderzoek naar de kwaliteit van de dienstverlening van de Douane.

Ons stappenplan

We zetten de volgende stappen om tot een risicoanalyse te komen:

  1. Op basis van de informatie die wij binnenkrijgen van burgers en bedrijven sporen wij mogelijke risico’s op in de uitvoering. Vervolgens maken we een indeling per type risico. Sommige signalen gaan misschien over dezelfde processen, dat soort zaken brengen we bij elkaar.
     
  2. We brengen de maatregelen in kaart die de douane zelf treft om risico’s te voorkomen of de gevolgen daarvan zoveel mogelijk te beperken.
     
  3. Samen met burgers en bedrijven bepalen we welke risico’s het grootst zijn. En deze onderwerpen krijgen van ons de komende tijd speciale aandacht.

Contact

Heeft u vragen of informatie? Mail ons dan s.v.p. op contact@inspectiebtd.nl onder vermelding van het onderwerp: douane-ervaring

N.B: indien dit door u wordt gewenst, wordt uw inbreng vertrouwelijk verwerkt.